"Pri príprave a podávaní stravy v školských jedálňach musí kvalita
stravy (v zmysle jej zdravotnej prospešnosti, energetickej a výživovej
hodnoty) a stravovací a pitný režim zodpovedať veku, zdravotnému stavu a
požiadavkám na zabezpečenie ochrany zdravia a zdravého vývinu detí a
mládeže. Z týchto dôvodov je žiaduce, aby dieťa konzumovalo teplý obed v
rámci školy," povedala.
Priblížila, že jedálny lístok je vypracovaný na základe
materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie, ktoré
sú pravidelne aktualizované na základe najnovších vedeckých poznatkov v
oblasti výživy detí a mládeže. "Po stránke energetickej a výživovej
je zabezpečené vhodné stravovanie v súlade so špecifickými požiadavkami
na stravovanie jednotlivých vekových skupín detí," doplnila.
Ministerstvo školstva vydalo nové materiálno-spotrebné normy a receptúry
pre diétne stravovanie, čím sa má poskytnúť priestor v školských
jedálňach aj pre stravovanie detí a žiakov so zdravotnými obmedzeniami.
Pre školské jedálne zo zákona nevyplýva v tomto smere povinnosť, avšak
ministerstvo sa snaží školám poskytovať potrebnú pomoc a tému potreby
zavádzania možnosti diétneho stravovania propagovať.